2017. december 31., vasárnap

+one a Cinkotai Evangélikus templom és temető


Az év végére még sikerült egy kis ládázást beiktatni. Most nem egy amolyan erdős kirándulás volt, hanem városi kessing. A célpont egy templom cinkotán, a fővárosunk legrégibb evangélikus temploma. Alapítása I. Szent István nevéhez fűződik, aki minden 10. falu számára egy templom építését rendelte el.
1074-ben már állt az első kerek templom a helyén. Később 1259-ben a területet apácakolostor szerezte meg. A templom átépítésre került, majd 1699-ben szlovák evangélikusok átépítették, majd 1775-ben újból bővítették. Ekkor nyerte el végleges formáját.

Mivel a láda a temetőben lapul, ezért arról is megemlítek pár dolgot. Számos híres ember nyugszik itt, mint például Hrúz János (Petőfi nagyapja), Beniczkyek - Cinkota földesura.
A sírfeliratok mutatják, hogy rendszeres volt a magyar-szlovák házasság errefelé. Helyi szokás volt, hogy porcelánba égetett képek idézik alakjukat, népi viseletüket a sírokon.
Legrégebbi síremlék  egy latin feliratos márványtábla, melyet 1825-ben helyeztek el.

Rövid séta a templomnál és persze a temetőben, majd a láda felé indultunk el. Sajnos és nem sajnos elég gyors találat volt. Nem csak a távolság, hanem a láda láthatósága miatt is. Szinte mutatta magát, hogy ide gyertek itt lapulok - rejtve sajnos nem igazán volt.
A láda kivétele után jöhetett a log és a pecsét, majd visszarejtés közben - ránk köszöntek, jó geoldázást kívánva. Nem csak mi keressük a mai nap a ládákat!

Luki - The Travel Bug

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése